Woman in science award 11 juni 2008  

Twee Nederlandse vrouwen betrokken bij nieuwe Europese prijs

Saskia van der Vies, hoogleraar Biochemie aan het VU Medische Centrum in Amsterdam en Marloes Eerden, beeldhouwer uit Blaricum dragen de ingredienten aan voor een nieuwe Europese prijs. De prijs, die door van der Vies bedacht is zal deze zomer voor de eerste keer worden uitgereikt en is bestemd voor een vooraanstaande vrouwelijke wetenschap

per die in de laatste 7 jaar een bijzondere ontdekking gedaan heeft op het terrein van de levenswetenschappen.  Marloes Eerden is de maker van  het beeldje dat symbool staat voor de prijs. Zo komen wetenschap en kunst samen. Deze Award wordt de komende tien jaar uitgereikt.

De prijs waaraan een bedrag van 10000 euro is gekoppeld wordt gefinancieerd door de Federatie van Europese Biochemische Verenigingen (FEBS) en de Europese Organisatie voor Moleculaire Biologie (EMBO).

Saskia van der Vies, ruim 20 jaar lang werkzaam in de wetenschap heeft het initiatief genomen tot de FEBS/EMBO Women in Science Award toen haar duidelijk werd dat in de, door mannen gedomineerde wereld van de levenswetenschappen vrouwen minder kansen hebben en ook minder erkenning krijgen dan hun mannelijke collega's.

.
Marloes Eerden, beeldhouwer,studeerde aan de academie voor beelden kunsten in Amersfoort . Zij is ruim 20 jaar professioneel bezig met beelden in brons en steen. Heeft meer dan 60 exposities op haar naam staan, in galeries door het gehele land en in musea. Waaronder drie maal in het Singer museum te laren. Heeft zelf de Boellaard prijs ontvangen bij de kunstliefde in Utrecht in 1991.Heeft inmiddels meerdere prijzen op haar naam staan , waaronder de ''zilveren kei", kunst en kultuurprijs voor jongeren van de Gooi en eemlander en Intomart, voor het vijfde jaar.Zij is de maker van de Oranjewoud-Award, jaarlijks uitgereikt voor het meest veilige bedrijf van Nederland.Onlangs voor de 2e keer in het Spant te Bussum.
En recent de uitvoerder van de Febs-Award, voor de beste vrouwelijke wetenschappper van Europa. Een prijs die dit jaar voor het eerst uitgereikt wordt in Athene op 2 juli.Een organisatie  van bio-chemicie die zich bezig houden met...zie www.febs.org, WOMAN IN SCIENCE AWARD.
Ook zij heeft de ervaring , dat grote bekende kunstenaars voornamelijk  mannen
zijn.


Over  ''Touching the sun'' het beeld van de Award zegt de kunstenaar zelf:

 

Voor mij is het aanraken van de zon, waar alle levenskracht vandaan komt , het onbereikbare te bereiken, symbolisch voor het bereiken van een doel in je leven, een universele kracht. “

(Zie ook haar website bij tekst over zon en maan.www.docart.nl en het artikel uit Tableau)

 

 


klik voor foto ( .PDF) >>